page contents
مصاحبه دکتری

نحوه مصاحبه دکترا در سال 1401 (شرایط، زمان، مدارک مورد نیاز، هزینه و …)

پذیرش دکتری در دو مرحله انجام می‌شود. آزمون علمی و پس از آن مصاحبه. در این مقاله درباره شرایط، زمان، مدارک مورد نیاز و هزینه مصاحبه دکترا صحبت می‌کنیم.

بعد از اعلام نتایج آزمون دکتری 1401،  داوطلبانی که مرحله اول (آزمون کتبی) را با موفقیت پشت سر گذاشته‌اند، وارد مرحله دوم یعنی مصاحبه می‌شوند. در مصاحبه دکتری 1401 سهم آزمون کتبی و مصاحبه هر کدام 50 درصد است.

برای شرکت و موفقیت در مصاحبه دکتری دانستن نکاتی لازم است که در سایت آکادمیک لایف و در مجموعه مصاحبه دکتری به این نکات خواهیم پرداخت.

داوطلبان می‌توانند با مراجعه به سایت دانشگاه‌هایی که در آن به مصاحبه دعوت شده‌اند از تاریخ و نحوه برگزاری مصاحبه دکتری در آن دانشگاه مطلع شوند. شروع مصاحبه از اوایل خرداد ماه آغاز خواهد شد.

مدارک مورد نیاز برای مصاحبه دکتری

  1. مدارک شناسایی شامل شناسنامه و کارت ملی
  2. فیش واریزی هزینه مصاحبه
  3. مدارک تحصیلی (دیپلم، کارشناسی، کارشناسی‌ارشد، ریز نمرات کارشناسی و کارشناسی‌ارشد)
  4. کارنامه آزمون کتبی
  5. توصیه‌نامه از طرف دو نفر از اساتید مقطع کارشناسی ارشد (به خصوص استاد راهنمای مقطع کارشناسی‌ارشد)
  6. رزومه که در آن فعالیت‌های علمی و پژوهشی آمده است.
  7. مدرک زبان (MSRT, TOLIMO, TOEFL, IELTS, …)
  8. پایان‌نامه کارشناسی‌ارشد

هزینه دانشگاه‌های مختلف برای مصاحبه دکتری

علاوه بر مدارک گفته‌شده، داشتن مقاله، تالیف کتاب و گواهی ثبت اختراع، تدریس و … امتیازاتی برای داوطلب خواهد داشت.

هزینه مصاحبه دکتری در دانشگاه های مختلف متفاوت است. جدول زیر هزینه مصاحبه دکتری دانشگاه‌های سراسری را در سال 1400 نشان می‌دهد. از طریق این جدول می‌توانیم به صورت حدودی هزینه آن را در سال 1401 محاسبه کنیم.

نام دانشگاههزینه
دانشگاه یزد85 هزار تومان
دانشگاه شیراز100
دانشگاه ایلام70
دانشگاه تربیت مدرس100
دانشگاه خواجه‌نصیرالدین طوسی80
دانشگاه شهید بهشتی90
دانشگاه امیرکبیر80
دانشگاه شهرکرد80
دانشگاه تهران100
دانشگاه شهید باهنر کرمان60

مصاحبه دکتری به صورت حضوری و یا مجازی (بسته به نظر دانشگاهی که در آن قبول شده‌اید) برگزار خواهد شد. تاریخ و ساعت انجام مصاحبه توسط مدیرگروه تعیین و از طریق کارشناس گروه به داوطلب اعلام می‌شود.

سوالات مصاحبه دکتری

  1. سوالات زبان انگلیسی (چکیده‌ای از پایان‌نامه کارشناسی‌ارشد، معرفی خود به زبان انگلیسی، پرسش از واژگان تخصصی رشته تحصیلی و …)
  2. سوالات تخصصی (سوالات تخصصی مرتبط با رشته تحصیلی، پرسش در مورد پژوهش‌هایی که تا کنون انجام داده‌اید، زمینه تحقیقاتی موردعلاقه در مقطع دکتری و …)
  3. سوالات عمومی (شاغل بودن، مجرد یا متاهل بودن، محل و شرایط زندگی و اسکان در شهر محل تحصیل، سوالات مذهبی، انگیزه شما برای تحصیل در مقطع دکتری و …)

علاوه بر موارد گفته شده، سعی کنید با علایق و زمینه تحقیقاتی اساتید مصاحبه‌کننده آشنا باشید تا بتوانید محدوده سوالات مطرح در مصاحبه را پیش‌بینی کنید. همچنین بر موضوع پایان‌نامه، روش پژوهش، نتیجه‌گیری و یافته‌ها، شیوه ارجاع‌دهی مسلط باشید.

ثبت‌نام دکتری بدون آزمون (استعدادهای درخشان) یکی از راه‌های پیش روی داوطلبان برای ورود به دوره دکتری می‌باشد. از شرایط آن می‌توان به داشتن معدل کارشناسی بالاتر از 16، داشتن معدل کارشناسی‌ارشد بالاتر از 17، بیش از دو سال از دانش‌آموختگی داوطلب نگذشته باشد، داشتن حداقل یک مقاله پژوهشی مثلا مقاله مستخرج از پایان‌نامه و داشتن مدرک زبان و …) که البته شرایط دیگری هم بسته به تصمیم دانشگاه ممکن است به آیین‌نامه استعدادهای درخشان اضافه شود.

مشاهده بیشتر

سحر سابقی

من سحر سابقی هستم کارشناس ارشد علم اطلاعات و دانش‌شناسی از دانشگاه تربیت مدرس. به تحول دیجیتال در کتابخانه‌ها و مراکز اطلاع رسانی علاقه دارم و کار تولید محتوا انجام می‌دم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا